Nada Benc-Štuka

Nada Benc-Štuka

Zapis u glini – posječena stara trešnja, emocije iz prošlosti utkane u glinu. Moja najsnažnija asocijacija na Trešnjevku seže u rano doba djetinjstva, u kasne sedamdesete godine prošlog stoljeća. Iz sjećanja izvire još uvijek svježa slika prizemne kuće na uglu Klanječke i Puščanske ulice nedaleko potoka Črnomerec prije njegovog poniranja u velike slivne cijevi koje ga podzemno odvode u Savu. U nastavku kuće neveliko dvorište s garažom i zeleno - cvjetni vrt. Oko kuće prepuno mirisnih ruža raznih vrsta čije se šareno cvjetanje izmjenjivalo od proljeća do jeseni. Iznad garaže i dvorišta nadvila se velika trešnja u proljeće raskošno cvjetna a u rano ljeto prepuna tamnih sočnih plodova.

Za toplih dana kada bih došla u posjet ujaku i ujni koji su tamo živjeli obavezno je bilo sjedenje u hladovini velike trešnje i veselo druženje uz sok i ujnine kolače. U tom okrilju zelenila i cvijeća najslađe od svega su bili blago lice s mekim osmijehom moje ujne i njena štrudla od trešanja.

Već odavno nema tih dragih i dobrih ljudi a od nedavno ni kuće, ni cvjetnog vrta, ni stare plodonosne sočne trešnje… u spomen na toplinu okrilja njihovog doma čija vrata su bila s dobrodošlicom svakome otvorena nastao je moj zapis trešnjine kore u glini. Takvi su nekada i susjedi bili, poput trešnje koja nam je pružala ugodnu hladovinu i zaštitu a svojim polodovima obradovala mnoge dobronamjerne prolaznike.

Materijal i tehnika: visokopaljena bijela glina, prirodna glazura

Dimenzije : 30/15/15 cm (cca

Biografija

Nada Benc-Štuka (Našice, 1963.). Profesionalno zanimanje joj je defektolog-logoped. Keramikom se bavi hobistički od 2011. godine kada je počela pohađati radionice lončarskog kola u Školi za primijenjenu umjetnost u Zagrebu pod vodstvom prof. Švertasek. Tijekom četiri godine savladava i usavršava vještinu lončarske tehnike. U želji za otkrivanjem drugih mogućnosti slobodnog kreativnog izražavanja u glini, počinje pohađeti keramičarske radionice kod Lidie Boševski u Ateljeu Owl. Vlastito istraživanje i otkrivanje stvaračlačko-kerativnih mogućnosti u keramici obogaćuje sudjelovanjem u raznim radionicama, događanjima i projektima. Tijekom dvije godine bila je voditeljica keramičarskih radionica u Centru za kulturu Trešnjevka (početni i napredni stupanj). Sudjeluje najčešće na skupnim a imala je i nekoliko samostalnih izložbi . Članica je keramičarskih udruga Kerameikon i Glineraj, te otvorene grupe More clay less plastic.

Kontakt: