Ljubica Lovrenčić

Ljubica Lovrenčić

Proljeće na Pongračevom, …… Ali treba doći u proljeće, kada ožive mali vrtovi i kad se okite dvorišta, pa potok pojuri prema jutarnjoj smjeni. Treba doći u proljeće, kad Pongračevo zazeleni i kad sve to ne košta ništa u ovom kvartu bez groblja i bez rodilišta.’ “

Rad je svojevrsna posveta nestalim i zaboravljenim malim kućicama , vrtovima punih cvijeća i rascvjetanih trešnji na Pongračevu, jednom od najpoznatijih kvartova Trešnjevke, ali i Zvonku Špišiću koji je cijeli život proživio na Trešnjevci i koji ju je na tako poseban, „trešnjevački“ način opjevao u svojim šansonama.

Dimenzije : Instalacija od 5 ručno oblikovanih formi od šamotirane i paper clay gline, obojenih engobama , pigmentima, djelomično glazirano s transparentnim i kristalnim glazurama. Pečeno u električnoj peći na 980 C.

Divlje ruže Ideja izložbe „U potrazi za izgubljenim vrtovima Tešnjevke“ rodila se u trenutku kad sam ugledala fotografiju jedne stare, napuštene kućice na Trešnjevci, ispred nje rascvjetani grm ruža . Kućica u kojoj nitko više ne živi, njeni graditelji su već vjerojatno mrtvi, ili preseljeni u neku betonsku zgradu, a ruža i dalje cvjeta i miriše zahvaljujući suncu i kiši. Osjećaj prolaznosti ljudskih tvorevina i vječnosti prirode inspiracija je za ovaj rad.

U potrazi za izgubljenim vrtovima Trešnjevke Zajednički rad Ljubice Lovrenčić i Nadice Eichhorn.

Dođite na krug po Trešnjevci!

Digitalne fotografije

Biografija

Ljubica Lovrenčić rođena je 1954.g. u Rovišću kod Bjelovara. Živi i radi u Zagrebu. Keramikom se ozbiljno bavi više od 15 godina. Educirala se je kod svjetski poznatih umjetnika keramičara u zemlji i inozemstvu. Članica je keramičarskih udruga: Kerameikon iz Varaždina, Udruge keramičara iz Ljubljane te Udruge Glineraj čija je jedna od osnivačica. Izlagala je na više od 50 skupnih izložbi, većim dijelom žiriranih, u zemlji i inozemstvu (Belgija, Francuska, Italija, Slovenija , Srbija, Taiwan). Imala je dvije samostalne izložbe. Za svoje radove dobila je više zlatnih i srebrnih plaketa te očitovanja o izvrsnosti. 2018.g pobijedila je na europskom natjecanju u raku tehnici u Faenzi, a 2020 dobila je nagradu žirija za čajnik u Tajvanu. Sudjelovala je na nekoliko keramičarskih simpozija i rezidencija. Vodila je nekoliko radionica alternativnih tehnika paljenja. Autorica je koncepta i organizatorica dviju međunarodnih izložbi u Vrbniku, otok Krk. Autorica je projekta „U potrazi za izgubljenim vrtovima Trešnjevke“.

Kontakt:

Adresa: Zagreb, Brijunska 9

Tel.: +38598282673

E-mail: llovrencic@80gmail.com