Andreja Hojnik Fišić

Andreja Hojnik Fišić

Digitalna fotografija

Biografija

Andreja Hojnik Fišić, rođena u Puli 9.7.1955 od slovenskih roditelja i na tlu Istre , oboje neraskidivi dio umjetničkog izričaja. Studirala u Ljubljani engleski, talijanski i novinarstvo čime nadograđuje svoj intimni svijet u slikarstvu.

Grupa Staze, kojoj je pripadala tri godine, dala je onaj poriv bez ograničenja u stvaranju i iznošenju svojih stavova.

Poduka o figuraciji i koloritu u ateljeu profesora Dine Trtovca kompenzirala je nedostatak formalnog obrazovanja i time se jedan san ostvario na zadovoljstvo učenice, učitelja i publike.

Poznata po svojim bijelim slikama/ cementnim reljefima/ koje stvara od 1987. Godine, autorica brojnih opusa temeljenih na njenom svakodnevnom promišljanju i istraživanju.

Promišljanja o svijetu u kojem živimo iz aspekta sakralnosti upotpunjavala 10 godina u Laudato okvirima, a ciklus je završen u zadnjoj sakralnoj izložbi u crkvi Majke Božje Lurdske u Zagrebu.

2012 postaje članica internacionalne grupe Movimento energy tracks koja istražuje procese u slikarstvu od destrukcije različitim materijalima do ponovnog sastavljanja sa stvarnošću.

2014 početak je suradnje sa galerijom Galerie d’art uNo iz Kanade čija je stalna suradnica, kako na izložbama tako i u djelovanju.

Osnova , koja je usmjerava je društvena angažiranost, slike koje su na granici skulpture omogućavaju iskorak koji bi u umjetnosti bio nemoguć bez potpune slobode djelovanja, a ta sloboda je i put kojim se služi.

2015

Postaje članica Hrvatskog likovnog društva Zagreb.

2016

Postaje članica Hrvatske udruge likovnih kritičara i umjetnika Hrvatske