U potrazi za izgubljenim vrtovima Trešnjevke - O izložbi

U potrazi za izgubljenim vrtovima Trešnjevke

……………..Ali treba doci u proljeće, kada ožive mali vrtovi i kad se okite dvorišta, pa potok pojuri prema jutarnjoj smjeni Treba doci u proljeće, kad Pongračevo zazeleni i kad sve to ne košta ništa u ovom kvartu bez groblja i bez rodilišta…………………….. ………………..Treba biti blizu kad prvi tramvaji napuštaju Remizu, Na početku dana kada periferija je kao ikebana od dimnjaka i cvijeća…………….

Z. Špišić, Trešnjevačka balada

Beračice riže

Proljeće miriše sa svih stana. Sunce ga je u njedrima isporučilo s Istoka. Predalo ga je na ogled sjevernim i južnim vjetrovima koji su ga u svojim skutima pokazali prolaznicima. Pred smiraj dana, kad se horizont žario kao ugljevlje u vrijeme majskih krijesova, predali su ga u tople ruke Zapada koji ga je prosuo tratinčicama, zlaticama i maslačcima, cvjetovima jabuka, trešanja i listićima malina. Zemlja je ponovno pokazala bilo postojanja i života.

Sjedim na klupi i puštam vjetru da mi mrsi kosu. Dozvoljavam očima da me vode po livadi. Prepuštam se ušima koje odzvanjaju dječjom cikom, bakinim utješnim riječima dok miluje oderotinu na koljenu, škripi tramvaja koji ide od Remize, otkucaju sata sa zvonika.

Oči bešumno hvataju kadrove ubrzanih koraka, uzlepršalih sukanja, nepočešljane kose, namazanih usnica. Oči bešumno okidaju slike sve do trenutka kad biraju samo jedan kadar – sjećanje na bakinu kuću i vrt u kojem su s proljeća, uz melodiju tramvajskih kotača, cvali bokuni ljubica, visibaba i jaglaca. I bakin osmjeh kao da nikad tužna bila nije, a bilo je puno prilika za tugu, ali to nije bio njen pogled na život.

Umjesto zgrade koju danas vidim i dalje traje kuća s dva prozora iza kojih se skriva kuhinja, soba i vrt. Po današnjim mjerilima sve je bilo minijaturno no „pumpa“, često praonica, je bila na ulici. Život se odvijao u bakinom i susjednim vrtovima. Ulica je odzvanjala razgovorom, smijehom, pozdravima i glazbom s radija kojeg je imao susjed s početka ulice.

Vidim u tanjuru špinat s rižom koji sam jedino kod nje jela i čujem glas koji govori gdje riža raste i kako se uzgaja i kako se bere i obećanje da ćemo se poslije ručka igrati beračica riže. Od suhih grančica iz vrta pravimo štapiće, a u kutu vrta gdje rastu glavice salate, mrkvice i grumeni špinata pravimo jarak, dolijevamo vodu i s osmijehom na licu igramo se znajući da naša riže raste u Slavijinom dućanu.

Oči ponovno pokazuju zgradu koja stoji na mjestu mog sjećanja i pitam se trebam li napraviti keramičku pločicu s natpisom – Beračice riže - i utisnuti je negdje u zemlju?!

Osim što smo od praha stvoreni i u prah se pretvaramo, mi se kao i zemlja mijenjamo, transformiramo. Pod mekim rukama umjetnika postajemo lončić, šalica, tanjur, životna priča-instalacija.

Sjedim u parku Stara Trešnjevka. Oko u kadru ispunjeno keramičarima koji su u svojim srcima stvorili svoje male vrtove, svoja mala sjećanja i predočili su ih javnosti, nama prolaznicima, nama skupljačima sjećanja, nama bivšim, sadašnjim i budućim stanovnicima Trešnjevke.

Neka nas proljeće svakog puta sjeti na ljepotu i čaroliju života, jer mi ne znamo hoće li se vrtovi ponovno vratiti na stara mjesta i ne znamo što u dubinama zemlje upravo sada klija.

Marijana Mrvoš, majstorica pripovjedačica, spisateljica i poetesa

Zagreb, 2021. godina

Ideja projekta:

Projekt „U potrazi za izgubljenim vrtovima Trešnjevke“ dio je manifestacije „Trešnjevka se budi!“ koja se održava u subotu, 12. 06. 2021. Taj dan oživljavamo srce Trešnjevke, njezine „žile kucavice“ ulice Ozaljsku i Tratinsku koje se pružaju od Savske ceste pa do Remize raznim događanjima: izložbama u galerijama i izlozima trgovina, na ulici i u parku, uz muzička događanja, radionice.

Projekt „U potrazi za izgubljenim vrtovima Trešnjevke“, inspiriran „Trešnjevačkom baladom“ Z. Špišića, zamišljen je kao skup aktivnosti umjetnika koji se izražavaju kroz medij gline, a provode se kroz dvije izložbe i prateće radionice.

IZLOŽBA UMJETNIČKE KERAMIKE

Na izložbi umjetničke keramike prikazani su radovi koji se tematski bave doživljajem kvarta Trešnjevke, a koji kao polazišnu točku uzimaju upravo „Trešnjevačku baladu“ te danas nažalost gotovo zaboravljene trešnjevačke vrtove. Na izložbi su prikazani radovi pozvanih autorica koje su kroz život na neki način bile povezane s Trešnjevkom (bilo da su rođene i odrasle u kvartu, bilo da u njemu i danas žive i/ili rade).

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA Uz izložbu radova od gline predstavljamo i fotografije inspirirane temom projekta (stare i nove, fotografije stvarnih i apstraktnih vrtova) i povješane na žice / konopce na ulici ili u parku, pričvršćene kvačicama, kao rublje koje se suši.

ULIČNE RADIONICE OBLIKOVANJA KERAMIKE

  • glinotisak, osebujni postupak kojom se spaja keramika i slikarstvo, voditeljica Nadica Eichhorn
  • tehniku utiskivanja cvijeća i drugog bilja na keramičke pločice pokazivat će Nada Benc Štuka
  • kako oblikovati cvjetove od gline zainteresiranima će pokazivati Ljubica Lovrenčić.

Organizator: Centar za kulturu Trešnjevka/Projekt Mapiranje Trešnjevke Park Stara Trešnjevka 1, 10 000 Zagreb

Autorica i voditeljica projekta: Ljubica Lovrenčić

Suradnici na projektu: Nadica Eichhorn, Nada Benc Štuka i Ljubica Lovrenčić, voditeljice radionica, te članice Udruge Glineraj,

Postav izložbe: Danijela Pičuljan

Uvodni tekst: Marijana Mrvoš, književnica i pripovjedačica

Digitalni dizajn, priprema kataloga i web-a: Nikolina Rodić Grgac

Izrada web-a: Davor Lovrić

Izložbeni prostori:

  • Galerija HLD Zagreb, Tratinska ulica 15
  • AKwood & SDI interijeri, Tratinska 26
  • Karibu Kaaawa, Ozaljska 34

Autori: