Ljubica Lovrenčić

U balansu

Biografija

Ljubica Lovrenčić rođena je 1954.g. Živi i radi u Zagrebu. Keramikom se intenzivno bavi više od 10 godina . Stručno se obrazovala na keramičkim radionicama Mirjane Rajković u POUZ Zagreb te mnogobrojnim majstorskim radionicama u Hrvatskoj i inozemstvu vođenih od svjetski poznatih umjetnika. Članica je ULUPUH-a, Kerameikona iz Varaždina, Pandora International Italija, ULKS Ljubljana i udruge Glineraj čija je i jedna od osnivačica .
U posljednjih 10 godina sudjelovala je na više od 100 grupnih izložbi, pozivnih i žiriranih, u Hrvatskoj i inozemstvu (Belgija, Francuska, Italija, Slovenija, Srbija, Taiwan, Iran, Tunis).Imala je 2 samostalne izložbe „Stratum“(2017) Think Pink-Alisa u zemlji čudesa(2019). Sudjelovala je na umjetničkim kolonijama i simpozijima u OLR Plemenitaš, Gorski kotar 2014; „Zlakusa 018“Srbija, By Fire, Planina Gornja, međunarodni simpozij alternativnih tehnika paljenja keramike-sudionica i edukatorica. Vodila je više javnih radionice za djecu i odrasle u sklopu raznih projekata (By Fire; U potrazi za izgubljenim vrtovima Trešnjevke itd.) Autorica je izložbi keramike :Vrbnik 2019.g. “Hrana u keramici i keramika kao hrana dušu“ Vrbnik 2020. „Ta magična glina“; Zagreb 2021.g. „U potrazi za izgubljenim vrtovima Trešnjevke „; koautorica je međunarodne žirirane izložbe Geometriartija ,Vrbnik 2021.; Koautorica je međunarodnog projekta 5 t ART , zajedničke vanjske instalacije koja je trajno postavljena u Parku prirode Medvednica . Za svoje radove Ljubica Lovrenčić dobila je više očitovanja o izvrsnosti u Hrvatskoj i Italiji te zlatnih i srebrnih plaketa .Pobjednica je evropskog takmičenja u raku tehnici Faenza 2018.,a 2020. dobila je nagradu žirija za rad na Međunarodnoj izložbi 8th Taiwan International Teapot competition. U posljednjih nekoliko godina osim keramikom bavi se i digitalnom obradom fotografija , uglavnom vlastitih keramičkih radova s kojima je uspješno sudjelovala na nekoliko izložbi (Zagreb Colors 2020,2021. (srebrna plaketa), Zagreb, „Oni vole slikati“ (srebrna plaketa) i Venecija, Kefir 2022, (srebrna plaketa)

Ideja vodilja/The artist’s statement Keramika, odnosno glina je medij kroz koji izražavam umjetnički dio svoje osobnosti, svoj doživljaj svega što me okružuje , a posebno prirode. Fascinirana sam različitim oblicima ,strukturama, površinama i bojama koje se mogu naći u prirodi i nastojim tu fascinaciju prenijeti u svoje radove. Zapravo, priroda je moj stalni izvor inspiracije. Priroda, ali i boje, vrlo su važne u mom stvarnom životu i umjetničkom radu. One me čine pozitivnom, otvorenog uma, tolerantnom i optimističnom. Keramika je medij u koji unosim svoju dušu , ne crno -bijelu, već punu boja. Moj glavni moto u životu je Think Pink i taj moto se provlači kroz sve moje radove. Iz moje fascinacije raznim oblicima, strukturama, površinama i bojama koje se mogu pronaći u prirodi nastala je velika grupa radova koje veže naziv „Stratum“
Stratum =slojevi / n geologija i srodna polja/ stratum (množina: strata) je sloj sedimentne stijene ili tla s unutarnjim konzistentnim karakteristikama koje ga razlikuju od ostalih slojeva. Svijet u kojem živimo također se sastoji od mnogo slojeva, slojeva dobra i zla, lijepog i ružnog, siromaštva i bogatstva, primitivizma i znanja… Primjenjujući značenje „strata“ u širem smislu i na društvo , njegove slojeve i međuodnose, nastala je je druga grupa radova za koje sam inspiraciju pronašla u književnim djelima neobičnih naziva i sadržaja , kao što su Alisa u zemlji čudesa i Dom za čudnovatu djecu gospođice Peregrin. Ali i ti radovi puni su boja i imaju zajednički moto „ Think Pink“. Od početka bavljenja stvaranjem u glini, preferiram manje oblike, upotrebu boja i kombiniranje različitih vrsta gline i porculana s drugim materijalima, poput žice, vune, stakla, starog metala, ostataka terakote, suhe gline, drva itd. Moj omiljeni oblik je sfera, kao simbol planete zemlje i često je koristim za izražavanje svojih ideja.
Posebno mjesto među mojim radovima zauzimaju minijature kroz koje izražavam svoje stavove vezane za prirodu i ekološke probleme našeg planeta (S.O.S for Planet Earth , Lets be life itd.).

Kontakt:

Adresa: Zagreb, Brijunska 9

Tel.: +38598282673

E-mail: llovrencic@80gmail.com