Jadranka Vilus

Korito i tegla

Lanterna

Vaza more

Biografija

Jadranka Vilus, Rođena je 12.12.1967. godine u Bjelovaru gdje je završila srednju školu. Nakon završene srednje matematičko- informatičke škole, završila je geodetski fakultet u Zagrebu. Sa glinom radi od 1988. godine. Istražuje, uči i izlaže u prodajnim galerijama u Zagrebu, Dubrovniku, Zadru, Čakovcu, Rijeci, Bjelovaru i drugim gradovima u RH. U malom obiteljskom studiju izrađuje predmete primjenjene umjetnosti, nakit i anđele po kojima je prepoznatljiva.

Mentorica u radu od 1988.- 2013. godine joj je prof. likovne kulture Mira Vilus. Od 2013. Godine pohađa radionice u ateljeu Lidie Boševski i članica je udruge Terakota.

Svoje peći za keramiku posjeduje od 2011. godine od kada intenzivnije razvija i primjenjuje razne nove tehnike u izradi keramičkih radova, a posebno istražuje raku tehniku.

Od 2014. godine članica je Hrvatskog likovnog društva (HLD) u Zagrebu.

Sudjelovala je na više od 20 grupnih izložbi u Hrvatskoj te nekoliko međunarodnih od kojih su za istaknuti:

Godine 2014. sudjeluje na grupnoj izložbi “6xSesto” u San Giovanniu u Italiji.

U siječnju 2016. godine sudjeluje u završnoj izložbi “Datoteka tekstura” koja je rezultat projekta Lidie Boševski u kojem se na osnovu struktura iz prirode razvijala baza otisaka u glini.

U suradnji sa autoricama Andrejom Hojnik Fišić i Sandrom Vitez ostvaruje samostalnu izložbu “Taktilnost boja” koja je 2016. bila postavljena u Zagrebu u prostoru HLD, a 2017. godine u galerijskom prostoru u Pučkom otvorenom učilištu u Velikoj Gorici.

Godine 2017. sudjeluje na međunarodnoj 20. Izložbi “Minijature” u organizaciji ULS- udruge likovnih stvaralaca Zaprešić, izložba je postavljena u Zaprešiću u prostoru Novi dvori i 2018. godine u galeriji Prozor u Beogradu.

U Faenzi, Italy, 2018. godine sudjeluje na EU RAKU contest Argilla 2018.

U Castellamonte, Italy 2021. godine sudjeluje na International exhibition “Ceramics in love three”.

U Botaničkom vrtu PMF-a 2020. godine sudjelovala je u zajedničkoj instalaciji/izložbi “Granule”.

Godine 2022. sudjeluje na jubilarnoj izložbi Hrvatskog likovnog društva “Naših prvih 40” u galeriji Modulor Centra za kulturu Trešnjevka, Zagreb

Sa suprugom i dvije kćerke živi i djeluje u Velikoj Gorici.