Može i bez struje! - O izložbi

Može i bez struje!

Izložba radova nastalih na radionici Dekoracija keramike tehnikom poliranja i primitivno paljenje keramike, voditeljice Danijele Pičuljan

Izložba predstavlja radove 21 autora, sudionika na radionici kojoj je cilj bio odmaknuti se od svakodnevnice i tehnologija kojima smo svakodnevno okruženi te odgovoriti na pitanje: je li još uvijek moguće izrađivati keramiku kao što su to radili naši preci?

Dakako da jest!

Uz glinu, dovoljne su samo naše ruke i jednostavna alatka.

Radionica je realizirana u tri faze. Prvi dio održan je on-line kada su polaznici dobili upute o odabiru gline i načinima dekoracija koje su prikladne za ovu tehniku paljenja. Slijedila je izrada predmeta i svaki je sudionik samostalno izrađivao predmete od gline u svom prostoru. Finalni dio radionice održan je u Atelieru Pičuljan gdje se zajednički izgradila peć u kojoj su se spalili predhodno napravljeni radovi. Radovi su bili položeni u organski materijal koji je lagano goreći tinjao, stvarao dim a taj je dim ušao u površinu predmeta i obojao ga. Omotač, plašt peći napravljen je od reciklirane tekuće gline i papira, posložen uokolo radova u dvadesetak slojeva. Ova tehnika paljenja onemogućuje nas u upotrebi glazura, no to ne znači da predmeti paljeni na ovaj način ne mogu biti lijepi. Dapače! Ono što smo željeli dobiti je površna predmeta u boji od toplih zemljanih tonova do crne boje a sjaj na povšini dobiven je poliranjam površine glinenog predmeta uz pomoć glatke zaobljene alatke.

Polagani, meditativni proces izrade predmeta od gline kao i proces poliranja površine stijenke odmiče nas od užurbanosti svakodnevnice te vraća fokus na kreaciju. Primitivna keramika ne mora biti gruba ili običnog izgleda i ova izložba rezultat je radionice koja je zamišljena kao povratak u jednostavnije vrijeme, nastoji pružiti znanja za izradu keramike bez potrebe za električnim pećima i skupe opreme, predstavlja ponovni dodir sa našim iskonskim iskustvima oblikovanja gline-zemlje i okupljanja uz vatru.

Danijela Pičuljan, voditeljica radionice

www.atelijerpiculjan.hr

Izložbeni prostori: Galerija Modulor, Centar za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 1, 10 000 Zagreb

Autorica i voditeljica projekta: Danijela Pičuljan

Postav izložbe: Danijela Pičuljan, Saša Martinović Kunović

Digitalni dizajn web-a: Nikolina Rodić Grgac

Izrada web-a: Davor Lovrić

Fotografija: Luka Pičuljan

Grafička priprema i tisak kataloga: Fronta impress

Video: Vedran Hunjek, Silikon studio

Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture RH

Autori: