Jadranka Vilus

Jadranka Vilus

  1. GRANULA - Ručno građeno

Jadranka Vilus rođena je 12.12.1967. godine u Bjelovaru gdje je završila srednju školu. Nakon završene srednje matematičko - informatičke škole, završila je geodetski fakultet u Zagrebu. Sa glinom radi od 1988. godine. Istražuje, uči i izlaže u prodajnim galerijama u Zagrebu, Dubrovniku, Čakovcu, Rijeci, Bjelovaru i drugim gradovima u RH. U malom obiteljskom studiju izrađuje predmete primijenjene umjetnosti, nakit i anđele po kojima je prepoznatljiva.

Mentorica u radu od 1988.- 2013. godine joj je prof. likovne kulture Mira Vilus. Od 2013. Godine pohađa radionice u ateljeu Lidie Boševski i članica je udruge Terakota.

Svoje peći za keramiku posjeduje od 2011. godine od kada intenzivnije razvija i primjenjuje razne nove tehnike u izradi keramičkih radova, a posebno istražuje raku tehniku.

Od 2014. godine članica je Hrvatskog likovnog društva (HLD) u Zagrebu.

Sudjelovala je na više od 10 grupnih izložbi u Hrvatskoj te 2014. godine na grupnoj izložbi 6xSesto u San Giovanniu u Italiji.

U siječnju 2016. godine sudjeluje u završnoj izložbi “Datoteka tekstura” koja je rezultat projekta Lidie Boševski u kojem se na osnovu struktura iz prirode razvijala baza otisaka u glini.

U suradnji sa autoricama Andrejom Hojnik Fišić i Sandrom Vitez ostvaruje zajedničku izložbu “Taktilnost boja” koja je 2016. bila postavljena u Zagrebu u prostoru HLD, a 2017. godine u galerijskom prostoru u Pučkom otvorenom učilištu u Velikoj Gorici.

U Botaničkom vrtu PMF-a 2020. godine sudjelovala je u zajedničkoj instalaciji/izložbi “Granule”.

Sa suprugom i dvije kćerke živi i djeluje u Velikoj Gorici.