Floraart - Granule ambijentalna instalacija - O izložbi

Granule – ambijentalna instalacija

Promišljajući o važnosti zdravog uzgoja (bilja) nastala je ideja o umjetničkoj instalaciji o granulama kojoj su se svojim radovima priključile poznate keramičarke iz Hrvatske i Slovenije. Plutajuće keramičke kugle predstavljaju granule kao hranjiva neophodna za razvoj biljaka. Glina od kojih su izrađene ukazuje na primarni element „zemlju“ iz koje sve potječe. U dijalogu s vodenim medijem granule predstavljaju potencijal za zdrave biljke i zdravo okruženje kojem svi bespogovorno težimo i uče nas razumijevati jezik prirode.

Zagrebačko jezero Bundek i njegova okolica trebali su na svojim mekozelenim livadama i jezercima u svibnju 2020. g. u sklopu tradicionalne međunarodne manifestacije Floraart ugostiti projekt Granule – instalaciju 18 keramičarki. One su se rado odazvale pozivu i za tu su prigodu svojim rukama izmijesile, oblikovale, zagladile glinu različitih vrsta te u nju intervenirale rukom, bojom, alatom, a nakon toga i vatrom.

Nastajale su tu granule najneobičnijih površina, pa i oblačne meke lopte, zaigrane, zategnute ili zrnaste površine koje nam pričaju priču o davnim nastancima, asociraju na magmu, postanak i prapočelo svega. Već svojim savršenim oblikom svaka je kugla prapočelo, a onda se iz njene površine stvara i razvija za svaku drugačiji put. Svaki zarez, svako zrnce priča drugu priču o zemlji, zraku, vodi i vatri, ali i o svim tvarima koje su nastale kombinacijom tih elemenata.

No, u međuvremenu je naš planet na globalnoj razini doživio nešto još neviđeno, a što se odrazilo na njegov život gotovo posvuda. Virus COVID-19, taj mali kuglasti „planet“ koji igrom slučaja izgledom podsjeća na jednu od granula, zaprijetio je ovom našem velikom planetu na neviđen način, tako da smo se svi preplašeni mogućim razvojem događaja okrenuli ka unutrašnjosti naših čahura. Nastale su kugle čekale u ateljeima i radionicama, bile dorađivane i interpretirane na neki nov način čekajući bolja vremena. Dvije od njih i stradale u potresu, no nove su sada tu, sjajne, žive. Bolja su vremena došla, a kreativnost nekako uvijek, poput vode, nađe sebi put.

Na zagrebačkom Bundeku na izložbi u formiranom jezeru uz šetnicu, ove godine predstavlja nam se 18 keramičarki s 25 granula. Granule predstavljaju hranjivo neophodno za rast biljke. To su čestice oku gotovo nevidljive, a o kojima svi ovisimo jer, kao što nema živog svijeta bez hranjiva, tako je umjetnost hrana za duh, ali i za tijelo i bez nje nam se viši smisao života ni ne može ukazati.

Granule su formata od 20 do 50 cm, od majolike su ili šamotirane te bijele gline, glazirane ili s porculanskim slipom, bojene engobama ili kolorirane pigmentima i različitim vrstama zemlje, boja od intenzivno plave, crvene ili ljubičaste, do varijacija zemljanih boja, nježno bjeličastih, rukom oslikanih, ili s efektima koji su rezultat tehnike paljenja ili dodavanja zemljanih materijala.

Granule u jezeru uspostavljaju međusobnu vezu i govore nam o vezanosti svake životne forme s cjelinom. Razgovaraju, komuniciraju… Kao i njihove autorice koje dijele svoja znanja stečena tijekom vremena. Ono na što nam granule ukazuju jest potreba da pokušamo prepoznati jezik prirode i naučimo ga ponovo čitati. Autorice/keramičarke su nam u ovom slučaju prevoditeljice jezika površina koje nam poručuju da smo zaglušeni bukom grada i kojekakvim hightech zvukovima, zaboravili taj drevni jezik. Ako ga ponovo naučimo čitati, poštovanje nas prema planetu, a i planeta prema nama, bit će obostrano. Ljepota će opet stanovati ovdje.

Organizator:

Floraart

Autor koncepcije:

Marita Burić Teskera

Stručni suradnici:

Danijela Pičuljan, Saša Martinović Kunović

Web dizajn i priprema:

Nikolina Rodić Grgac

Autori: